Χειρισμός

Το Darkfall είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει το γρήγορο σύστημα μάχης σε πραγματικό χρόνο με έναν τεράστιο, σε μέγεθος, κόσμο. Ο κόσμος του Agon υπόσχεται να σας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες. Αν έχετε ξαναπαίξει κάποιο παιχνίδι τύπου MMORPG και έχετε συνηθίσει σε κάποιο μοτίβο χειρισμού, τότε στο Darkfall θα συναντήσετε κάποιες βασικές διαφορές. Πέρα από την απόλυτη ελευθερία στο gameplay, οι χειρισμοί του Darkfall συνδυάζουν το στυλ ενός παιχνιδιού FPS (First-Person Shooter) με αυτόν ενός MMORPG.

Σας παραθέτουμε μια γενική εικόνα, για να πραγματοποιήσετε τα πρώτα σας βήματα με τον χαρακτήρα σας.

 

Κίνηση:

Κατεύθυνση: Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα , , και για να κινήσετε τον χαρακτήρα σας στο χώρο. Με τα και κινείστε μπροστά και πίσω, ενώ με τα και κινείστε αριστερά και δεξιά. Με συνδυασμό δύο πλήκτρων κινείστε διαγώνια. Τα παραπάνω είναι τα γνωστά πλήκτρα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα περισσότερα RPG και First-Person Shooters.

Σκύψιμο: Για να σκύψετε με τον χαρακτήρα σας χρησιμοποιείστε το πλήκτρο . Με αυτό τον τρόπο θα είστε λιγότερο ορατοί στα τέρατα και τους άλλους χρήστες. Το μειονέκτημα του να προχωράτε σκυφτός είναι ότι κινείστε πιο αργά

Κολύμπι: Στη θάλασσα, μετακινείστε με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην ξηρά με την εξής διαφορά. Με το , ο χαρακτήρας σας μπορεί να βουτήξει πιο βαθειά και με το να αναδυθεί προς την επιφάνεια.

Τρέξιμο: Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα κατεύθυνσης και ταυτόχρονα κρατήστε πατημένο το πλήκτρο . Έτσι, θα μπορέσετε να τρέξετε πιο γρήγορα με τον χαρακτήρα σας. Το πόσο θα διαρκέσει το τρέξιμό σας, εξαρτάται πάντοτε από την αντοχή σας, η οποία συμβολίζεται με μία πορτοκαλί μπάρα. Αν η αντοχή σας εξαντληθεί τότε η μπάρα θα αρχίσει πάλι να γεμίζει με αργούς ρυθμούς. Προσέξτε όμως, γιατί όποτε η αντοχή σας τελειώσει, τότε θα είστε ευάλωτοι στους εχθρούς σας, καθώς δεν θα μπορείτε ούτε να τρέξετε, αλλά ούτε και να πολεμήσετε.

Άλμα: Πατήστε το πλήκτρο για να πραγματοποιήσετε ένα άλμα. Η κίνηση αυτή καταναλώνει κι αυτή με τη σειρά της ένα μικρό ποσοστό από την αντοχή σας.

Περπάτημα:
Αν θέλετε να πλησιάσετε με αργά βήματα έναν εχθρό, δείχνοντας θάρρος, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο όσο προχωράτε. Η κίνηση αυτή σας κάνει παράλληλα πιο αθόρυβο προς τους άλλους.

 

Μάχη:

Πως θα πολεμήσετε με έναν εχθρό
Εφόσον βρίσκεστε στη λειτουργία Περιβάλλοντος, ανοίξτε το backpack σας με το πλήκτρο B. Τώρα έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να ανοίξετε το Paperdoll με το πλήκτρο και να σύρετε το όπλο σας στη θέση όπλου (κάτω αριστερά), είτε να κάνετε ένα διπλό κλικ στο όπλο σας κι αυτό να τοποθετηθεί αυτόματα στο Paperdoll. Αφού εκτελέσετε την παραπάνω λειτουργία, επιστρέψτε στο μενού Δράσης με δεξί κλικ και πατήστε το πλήκτρο . Τώρα, έχετε βγάλει το όπλο σας και είστε έτοιμος για μάχη. Το ενεργό όπλο που κρατάτε είναι εμφανές στα αριστερά της οθόνης, κάτω απ’ τo hotbar.

Απόκρουση χτυπήματος
Αν θέλετε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις του αντιπάλου, κρατήστε πατημένο το και ο χαρακτήρας σας θα λάβει αμυντική στάση. Έτσι, θα μπορέσετε να αποκρούσετε επιθέσεις κοντινής απόστασης, τόξων ή μαγείας. Λάβετε υπόψη σας όμως ότι το μπλοκάρισμα αφαιρεί από εσάς αντοχή.

Δύο Καταστάσεις: Δράση και Περιβάλλον

Με το δεξί κλικ του ποντικιού σας μπορείτε να μεταβείτε ανάμεσα στις καταστάσεις Δράσης και Περιβάλλοντος.

Η κατάσταση Δράσης, είναι το κύριο μέρος του παιχνιδιού, στο οποίο κινείτε τον χαρακτήρα σας, πολεμάτε και γενικά αλληλεπιδράτε με τον κόσμο γύρω σας. Σε αυτή την λειτουργία μπορείτε να βγάλετε το όπλο σας με το πλήκτρο . Αν έχετε σπαθί ή άλλο αντίστοιχο όπλο μάχης σώμα με σώμα (melee), τότε η κάμερα θα μεταβεί σε προοπτική τρίτου προσώπου. Αν έχετε τόξο ή ραβδί (staff) τότε η κάμερα θα παραμείνει πρώτου προσώπου.

Για να αλληλεπιδράσετε με τα αντικείμενα στον κόσμο του Agon, θα πρέπει να μην έχετε όπλο στα χέρια σας (πατώντας το αποσύρετε το όπλο σας) και να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο την ώρα που κοιτάτε το αντίστοιχο αντικείμενο. Για παράδειγμα, με το μπορείτε να συλλέγετε λάφυρα (loot) από τον τάφο ενός εχθρού που σκοτώσατε, να ανοίγετε το χρηματοκιβώτιό σας ή να μιλήσετε σε κάποιον NPC (Non-Playable Character). Το είναι σε κάθε περίπτωση του κουμπί χρήσης.

Το πλήκτρο χρησιμοποιείται για εναλλακτικές χρήσεις. Όποια ενέργεια αλληλεπίδρασης με αντικείμενο έχει πάνω από μία χρήση (με το πλήκτρο ) απεικονίζει την δευτερεύουσα χρήση του με το πλήκτρο . Το χρησιμεύει για παράδειγμα για να έχετε πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο του clan σας ή για να έχετε εμπορικές συναλλαγές με άλλο χρήστη.

Στην κατάσταση Περιβάλλοντος, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα μενού σας, τα βασικότερα από τα οποία είναι τα εξής:

- Τα μαγικά (spells) και οι ικανότητες (skills), τα οποία είναι προσβάσιμα από το βασικό μενού.
- Το παράθυρο εξοπλισμού χαρακτήρα (Paperdoll), το οποίο ενεργοποιείται με το . Εκεί μπορείτε να βάζετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας σας
- Το Backpack (πλήκτρο ), το οποίο είναι ο σάκος σας στον οποίο κρατάτε τα υπόλοιπα αντικείμενά σας.

Σε αυτό το περιβάλλον μπορείτε να σύρετε τα αντικείμενά σας στο hotbar (πάνω αριστερά) ώστε να τα χρησιμοποιείτε γρήγορα την ώρα της μάχης. Για να το κάνετε αυτό, απλά ανοίξτε το backpack και σύρετε το αντικείμενο που θέλετε στο σημείο του hotbar. Στη συνέχεια, με δεξί κλικ μεταβείτε στην κατάσταση Δράσης και με τα πλήκτρα 0-9 χρησιμοποιήστε άμεσα τα αντικείμενα που εισαγάγατε.

Άλλο ένα πολύ χρήσιμο πλήκτρο είναι το . Κρατώντας το πατημένο την ώρα της μάχης και πατώντας έναν αριθμό του πληκτρολογίου σας, μπορείτε να μεταβαίνετε γρήγορα από την μία καρτέλα του hotbar στην άλλη. Συνολικά το hotbar διαθέτει 100 θέσεις αντικειμένων, δηλαδή 10 καρτέλες των 10 θέσεων, κάτι που σας δίνει απεριόριστες επιλογές χρήσης όπλων και ικανοτήτων. Το χρησιμεύει επίσης και στον διαχωρισμό αντικειμένων. Αν θέλετε να χωρίσετε τα αντικείμενά σας στο backpack σας (για παράδειγμα μία στίβα 30 νομισμάτων σε 20 και 10), τότε όπως έχετε ανοιγμένο το backpack, κρατάτε το πλήκτρο και μετά κρατάτε πατημένο το αριστερό κλικ του ποντικιού και σέρνετε το αντικείμενό σας κάπου αλλού. Από εκεί θα ορίσετε τον αριθμό νομισμάτων που θέλετε να δημιουργήσετε στην νέα στοίβα.